Ok, la oss si du stikker innom den lokale klesbutikken – og hva ser du der? Drømmejakka er på salg. Men det er flere dager igjen til lønningen kommer på konto, og budsjettet ble allerede sprengt da kjøleskapet tok kvelden forrige uke. Hva gjør man da? Jo, da låner man pengene.
Vanligvis frarådes det å låne penger til impulskjøp, men i blant er tilbudet så godt at det faktisk kan lønne seg. Selv om forbrukslån gjerne er kjente for å være både dyre og urimelige, kan det likevel hende at lånet i sin helhet, inkludert både renter og gebyrer, vil gjøre at nettopp det du står og ønsker deg blir billigere enn når det ikke er på tilbud.
Hvorfor ikke søke i banken?
Selv om det nok faller mest naturlig å søke banken om lån, er de ofte ikke like villige til å gi forbrukslån som mange andre aktører. Grunnen til dette er enkel. En bank jobber alltid mot langsiktige mål, og hvor paradoksalt det kan høres, er det ofte enklere å låne fem millioner til fast eiendom enn fem tusen til et impulskjøp. Begrunnelsen for dette er sikkerheten som stilles. En eiendom kan pantsettes og selges hvis lånet misligholdes, mens et forbrukslån er ren risikosport. Får de ikke pengene til tiden er det ingen sikkerhet ut over de tradisjonelle metodene som trekk i lønn eller inkasso.
Sammenligne lånene
Derfor ender man ofte opp med å låne hos en av de mange finansinstitusjonene som tilbyr denne type forbrukslån, ironisk nok er flere av dem eid av ordinære banker, og for å finne det beste lånet, eller det som passer best for deg, er det flere kriterier man må ta hensyn til. Først og fremst hvor mye du kan låne. Egen inntekt kan være avgjørende her, og man bør ikke ha hverken betalingsanmerkninger eller uoppgjorte inkassosaker. Har man ingen av disse bør man se hva låneinstitusjonene har å tilby.
For å se hvilke lån og kredittkort som er tilgjengelig i Norge, kan man for eksempel sjekke ut portalen Finansguide.com. Her kan man sammenligne både forbrukslån, smålån, boliglån og kredittkort.
Parametere som renter, lånets nedbetalingstid, gebyrer og eventuelle termingebyrer har alle stor betydning for hva du faktisk ender opp med å skulle betale totalt, så her gjelder det å være våken.
Heldigvis finnes det flere aktører på internett som holder svært god oversikt over alt dette for deg, og du kan med enkle klikk finne hvilket lån du bør søke. Enkelte nettsteder søker også lånet for deg, slik at alt du behøver å gjøre selv er å fremskaffe den dokumentasjonen de ønsker. Når et kundeforhold først er opprettet, vil informasjonen huskes til neste gang, og det blir enda enklere å søke.
Et godt tips er å fortsette å sjekke de forskjellige nettstedene, selv etter du har fått innvilget et forbrukslån, for plutselig kan både renter og gebyrer ha endret seg betraktelig, og det kan lønne seg å refinansiere.