Det snakkes mye om hvilke kjøpsfordeler man får ved å benytte seg av kredittkort. Men få er er klar over hvilke rettigheter de har om de skulle bli svindlet, eller ikke mottar varer de har bestilt.
De fleste har gode vaner med å velge seg anerkjente nettbutikker, trygge nettsider som denne, eller booker reiser med enten Mastercard– eller Visakort, og har aldri støtt på problemer. Likevel så er det viktig å være forberedt på hva man skal gjøre om man støter på problemer, og å vite i hvilke situasjoner hvor kortutsteder kan hjelpe deg.
Slik kan du få chargeback til din konto
Alle banker i Norge som utsteder kredittkort kan gi deg dine penger tilbake i flere forskjellige tilfeller. La oss si at en har bestilt varer fra en nettbutikk som ikke sender varen. Da kan du kontakte din kortutsteder om å få pengene tilbake på din konto med en såkalt «chargeback».
Chargeback betyr enkelt og greit at kortutsteder klager inn din sak til kortutsteder (Visa, Mastercard etc..) Kortutsteder vil da kontakte banken til nettbutikken for å fremme et krav om å få pengene tilbake. Her er eksempler på hvilke tilfeller forbrukere kan kreve chargeback:
- Ikke utsendt eller tapt – Om det går alt for lang tid før kunden mottar varen så er det fullt mulig å kreve penger tilbake fra kortutsteder. Har man for eksempel mottatt sporingsnummer hvor varen stille i flere uker, så kan man anse varen som tapt. Om kunder ikke har mottatt noe som helt sporing eller bestillingsinformasjon/kvittering på kjøpet, så er dette også et sterkt grunnlag for å kreve chargeback.
- Piratkopi – Blir kjøpere svindlet og betaler for piratkopierte produkter, så bør kunden opplyse dette til nettbutikken først. Om de ikke får noe hjelp fra butikken, så kan kortutsteder hjelpe deg med å få penger tilbake i slike tilfeller.
- Mottatt feil produkt – Om kjøper har mottatt noe annet enn de har betalt, er det mange nettbutikker som kan likevel kreve at kjøper dekker fraktkostnader for å sende tilbake feil vare. I slike tilfeller så kan man legge ved bestillingsbekreftelsen til banken og kreve erstatning.
- Defekt eller ødelagt – Ofte så kan de skje uhell ved transport av varer. Derfor er det en stor fordel å ta bilder av varen når den blir levert fra fraktselskapet. Er den ødelagt eller defekt og selge stiller seg på bakbeina og mener dette er kjøperens feil, så er dette en gyldig årsak til chargeback.
Chargeback gjelder også for tjenester
I tilfeller som gjelder kjøp av tjenester som for eksempel reise eller å booke hoteller på nett, så er det også mulig å få penger tilbake fra kortutsteder om noe uforutsett skulle komme i veien.
Er det snakk om konkurs eller andre ytre omstendigheter som kjøper ikke er klar over ved kjøpstidspunktet, så er det fullt mulig å få chargeback i slike situasjoner. Men for å få penger tilbake raskest mulig tilbake, så kan det være lurt å heller bestille reiser og hoteller med kredittkort som har en god reiseforsikring.