En fornuftig bruk av kredittkort bør også bety et budsjett for inntekter og utgifter. Det kan spare de fleste en del bekymringer. En del har tatt opp lån og kreditter uten å tenke på dette. Det kan fort straffe seg. Ubetalte lån kan ende opp i inkassosaker, og dermed også på det økonomene kaller svartelista.
Betalingsanmerkning kan straffe seg over lang tid
En god del nordmenn opplever nå at å ikke betale krav på lån eller kredittkort kan straffe seg, og det over lengre tid enn en trodde. Har du fått en betalingsanmerkning kommer navnet ditt også raskt på den økonomiske svartelista. På denne lista vil navnet ditt bli stående selv om du gjør opp kravet. Tallene på denne lista er stigende, og så mange som rundt 236 000 nordmenn er registrert på denne. Totalgjelden til disse er på høy, 36 milliarder. Dette tallet har økt voldsomt siden 2009, da var totalgjelden 20 milliarder. Økonomer og banker er bekymret for hvor den videre utviklingen vil gå, og det med god grunn.
Stigende tall
Det er ikke bare folk med kredittkort disse tallene gjelder. Tallene inkluderer alle typer lån og kredittgjeld. Uansett hvilken type gjeld en har bør en følge med at en ikke havner i gjeldsfella, og ikke ta lån over evne. Når det er en økning over 6 år på 70%, for folk som har fått betalingsanmerkning, bør en ta dette alvorlig, både som samfunn og enkeltperson. En del opplever at dette går så langt at banken krever boligen solgt, og 2013 var tallet rekordhøyt for tvangssalg. I tillegg ble 2013 også året da aller flest søkte om å komme inn under gjeldsordningen, 5 528 personer søkte om dette. Vi prøver ikke å skremme deg fra å ta verken lån eller kreditt. Har du kontroll på pengene dine vil du ikke bli et nytt navn i rekken med betalingsproblemer.