Credits Gold

Credits Gold

Effektiv rente fra 21,85%, kr 10 000 o/12 mnd blir totalt kr 11 112.

Søk her

Hvordan bestemmer banken hvor mye du får i kreditt på kredittkortet?

Veldig mange nordmenn har et kredittkort og stadig flere skaffer seg flere kredittkort. Grunnen til dette er at kredittkort har blitt en kilde til rabatter, bonuser og andre fordeler som stadig flere nordmenn har fått øynene sine opp for. Man kan få inntrykk i at banken kaster kredittkort etter nordmenn og det er faktisk ikke langt fra sannheten, men alle får heldigvis ikke like mye kreditt.

I denne artikkelen så har vi tenkt til å gjennomgå hvordan banken bestemmer hvor mye du skal få i kreditt. Du skal få vite hvem som har ansvaret for dette, hvordan de bestemmer det og hvordan prosessen er.

Hvem bestemmer hvor mye jeg får i kreditt?

Når man søker om et kredittkort i banken så tenker veldig mange at det er kunderådgiveren som bestemmer hvor mye du får i kreditt, men slik er det ikke. Det er faktisk en algoritme som banken har laget som bestemmer dette. Denne algoritmen ser på flere faktorer som vi kommer tilbake til litt lenger ned i i denne artikkelen.

Den algoritmen er laget de bankene som jobber med det som kalles «risk» altså risiko. Dette er analytikere som bruker data som bankene samler inn, på bakgrunn av dette så lager de modeller som bestemmer hvem som skal få godkjent kredittkort og hvor mye de skal.

Kredittmodellen må bli godkjent av en «risk manager«. Dette er personen som har det overordne ansvaret for at bankens kredittmodeller er ansvarlige og ikke minst minimerer risikoen for at banken taper penger på deg som kunde.

En søknad om kredittkort blir derfor sjeldent vurdert manuelt men heller av roboter og algoritmer som bruker data fra banken. Derfor er det f.eks vanskelig og nesten umulig for en bank å manuelt godkjenne en søknad om kredittkort.

Hva bestemmer hvor mye kreditt jeg kan få?

Det er veldig mange faktorer som er med på å bestemme hvor mye kreditt du får. Vi skal være ærlige på at det sikkert er mange faktorer som vi ikke er kjent med, alle banker har forskjellige modeller. Derfor kan det være store forskjeller fra bank til bank. Nedenfor har vi listet opp alle de kjente faktorene som bestemmer hvor mye kreditt du får på ditt kredittkort:

Geografi

Dette er et punkt som mange ikke tenker på. Banker lager geografiske profiler på kunder. Det kan være et område som har flere dårlige betalere enn andre og dette kalkulerer banken inn i. Dette vil ene og alene selvfølgelig ikke felle din søknad om kreditt.

Alder

Banker er vel opptatt av å opptre som ansvarlig. Det er derfor man kredittkortselskaper som frastår fra å tilby kredittkort til svært unge mennesker og på samme måte så kan det være noen ikke ønsker å tilby kredittkort til svært gamle mennesker.

Inntekt

Det er viktig for bankene at du har inntekt til å betale tilbake kreditten du skylder. Derfor ser bankene på din inntekt før de innvilger deg kreditt. Hvis du har veldig lav inntekt så kan det være at bankene ikke ønsker å gi deg noe kreditt men de aller fleste kan få en kreditt på rundt 5000,-.

Gjeld

I 2019 så kom gjeldsregisteret, det betyr at bankene er pliktig til å sjekke deg før de innvilger deg kredittkort. Du kan ikke ha mer enn 5x inntekt i total gjeld og kredittgrense. Dette har gjort sitt til at det kan være vanskelig å ha mange kredittkort for bankene ser ikke på benyttet kreditt, de ser på mulig kreditt.

Hvordan avgjør bankene dette?

Selv om du kanskje tenker at dette er mange punkter å gå igjennom så har bankene og kredittkortselskapene laget svært gode løsninger for dette. Når du søker om et kredittkort så kjører de igjennom en maskin som sjekker alle disse punktene, sammen med en kredittvurdering. Det betyr at alt skjer automatisk og man får gjerne svaret på direkten.

Kan jeg påvirke dette noe?

I USA så snakkes det mye om hvordan du kan forbedre din kredittscore og i Norge så er ikke dette mulig på samme måte. Det du kan gjøre er å jobbe med inntekten din og ikke minst sørge for at du ikke har veldig mye i åpen ubenyttet kreditt.

Kredittscoren din i Norge blir typisk høyere med alderen din og ettersom inntekten din stabiliserer seg så vil din kredittscore øke. Kredittscore teller mindre på kredittkort enn det gjør på f.eks forbrukslån eller boliglån. Det som er viktig er at du har en ryddig økonomi og betaler regninger i tide.

Kortvettregler

Vi ønsker samtidig å benytte anledningen til å fortelle deg hvor viktig det er at du ikke tar opp mer kreditt enn du kan betale tilbake. Kredittkort er svært kostbare og slettes ikke enkle å bli kvitt. Gjelden vokser fort og kan fort balle på seg til å bli et problem. Du bør derfor ikke søke om kredittkort for å dekke opp til forbruk eller andre ting.

Hvordan finne pålitlig investeringsråd?

I dagens moderne samfunn blir vi mer og mer selvstendige fordi vi kan finne det vi trenger av informasjon på nettet. Man er ikke lenger avhengig av profesjonelle investorer eller hedgefund folk, nettopp fordi informasjon er lett tilgjengelig overalt. Du kan benytte deg av nettsider, som for eksempel handelsplattformer eller blogger, som gir all informasjon du trenger. Aksjebloggen er en slik side på nett som gir ut daglig informasjon om investeringsinstrumenter som aksjer, indeksfond, kryptovaluta og råvarer, i tillegg til tips, informasjon om handelsplattformer og mye annet. Andre er mer praktiske igjen og ser derfor på investeringsvideoer som er å … Les mer

Hvorfor låne penger?

ting å låne penger til

Ja, det er et godt spørsmål. Det meste av forbruksgoder (om ikke alt) koster penger, og det er ikke alltid vi har den nødvendige finansieringen tilgjengelig, til enhver tid, og da er lån et alternativ. det er ikke alltid det å låne penger er det beste, eller eneste alternativet, men fremveksten av banker som tilbyr dette, og stigende grad av usikret gjeld i befolkningen ellers, er en god pekepinn på at eksempelvis forbrukslån uten sikkerhet er en foretrukket finansieringsmetode. I denne artikkelen skal vi se på situasjoner hvor lån ofte er et fornuftig og ikke minst nødvendig alternativ. Lån til … Les mer

Lån på nettet – er det trygt?

Lån på nettet

Vi nordmenn har mange muligheter når det kommer til onlinelån, men hvor trygt er det egentlig å låne penger på nettet? Lånebransjen har ikke hatt et godt rykte, men det er mye som tyder på at dette har endret seg drastisk. La oss se litt nærmere på hvordan vilkårene for å låne penger online ser ut i dag. Strenge regler gir bedre lån I Norge er det strenge regler for lån på nettet hvis vi sammenligner med mange andre land, men dette er faktisk gode nyheter for deg som forbruker. Som låntaker i Norge, kan du låne maksimalt fem ganger … Les mer

Kredittkort er en viktig kilde til fordeler

kredittkort - fordeler

Kredittkort er en viktig kilde til kreditt og fordeler for nordmenn. I snitt har hver og en av oss faktisk fire kredittkort til enhver tid, noe som sier litt om hvor populært dette er. Kortet kan du benytte på reise, shopping eller i dagligdagen, og noen tillater også du overfører kreditten direkte til bankkontoen. Hvis du vil ha et desidert lån, er nok smålånutensikkerhet et bedre alternativ, fordi her får du en endelig dato på lånet. Det er ikke for å låne penger, du nødvendigvis bør ha et kredittkort. Det er mange gode grunner til å velge kredittkort, som alternativ, … Les mer

Hva er beste kredittkort – og er det så store forskjeller? 

Hva er egentlig forskjeller på kredittkort

Det er vel kanskje litt drøyt å kalle kredittkort for en landeplage, men det er ikke så langt unna. Vi nordmenn har i snitt 8 kredittkort i lomma til enhver tid, noe som kan sies å være mange. I denne artikkelen skal vi berøre flere emner, som inkluderer hva du kan gjøre for å ha færrest mulig kredittkort i lomma, og hvilke kredittkort som faktisk er billige.  Er det egentlig nødvendig med så mange kredittkort?   Nei, mener vi, du kan trygt sløyfe kredittkortet, du får fra din ordinære bank eksempelvis. Disse gir deg dårligere betingelser enn andre, og vi er … Les mer

Beste kredittkort reise

Smart å huske kredittkortet på ferie

Når du bestiller en feriereise er det greit å bestille en reiseforsikring samtidig. Mange av oss har gjerne en reiseforsikring som allerede betales med månedlige fakturaer. Derimot er det mange kredittkort som tilbyr reiseforsikring inkludert i kredittkort avtalen, om du bestiller deler av ferien din med kredittkortet. Det er også mange kredittkort som gir gunstige fordeler, om du benytter kortet på utenlandsreisen. Du kan få tilgang til rabatter og tilbud som kan komme godt med på reisen. I tillegg kan du få igjen pengene dine om du opplever å bli svindlet under oppholdet. Dette er fordeler som gjør at stadig … Les mer

Fleksibelt lån – i stedet for kredittkort?

Fleksibelt lån i hverdagen

Hvis du går med planer om å låne penger, kan et fleksilån kanskje passe for deg. Med et slikt lån vil du få en romsligere økonomi i hverdagen. Her får du valgfrihet i forhold til hvordan du skal disponere lånet. Dette er viktig i forbindelse med både nedbetaling og bruk av det lånebeløpet, som du har fått tildelt. Det er alltid greit å ha noen ekstra kroner å rutte med i hverdagen. Dette er penger som kan komme godt med om det oppstår uforutsette hendelser i hjemmet. Om du trenger penger til en vaskemaskin eller til en bilreparasjon, er du … Les mer

Gjeldsregister kredittkort

Gjeldsregister kredittkort artikkel

Før du kan få innvilget et kredittkort, bør du se til at du ikke har noen betalingsanmerkninger. Du bør også kunne vise til en inntekt som samsvarer med det du har registrert i gjeld. Dette er informasjon som du er pålagt å gi til den banken som du søker om lån hos. Dette gjelder også om du søker om kredittkort eller andre former for usikrede lån og smålån. Dersom du er på jakt etter et kredittkort med bedre betingelser enn det du allerede har, anbefales det at du kvitter deg med gamle og ubrukte kredittkort. Dette da dagens gjeldsregister vil … Les mer

Se om kredittkortet passerer en enkel test

Hvordan teste kredittkort

En kredittkort test vil raskt vise deg hvilke kredittkort som har de beste fordelene i det norske markedet. Du finner mange sammenligningssider på internett som kan gi deg en pekepinn på hvilken bank, som tilbyr de beste betingelsene. Du kan også fylle ut en søknad på nett, og slipper derfor å sende inn søknaden manuelt. På denne måten kan du snarlig signere lånedokumentene. For at du skal kunne søke om et kredittkort bør du tilfredsstille bankens lånebetingelser. Du må derfor dokumentere din identitet, alder og ikke minst din økonomiske situasjon før lånesøknaden kan behandles. I tillegg bør du ikke være … Les mer

Beste kredittkort – hva er det?

Hva er egentlig det beste kredittkortet?

Før du bestemmer deg for hvilket kredittkort du skal velge, er det viktig at du vet hvilke kredittkort som er tilgjengelig for deg. Det anbefales derfor at du lager deg en oversikt over hvilke fordeler som du er på jakt etter. Du bør derfor sette deg inn i hvilke betingelser som kommer med det kredittkortet som du velger. Hvis du ønsker en mer fleksibel økonomisk hverdag, kan et kredittkort være løsningen for deg. Det er enkelt å bruke kortet, så lenge du fremdeles har noen kroner til gode. Derimot er det viktig at du er klar over hvilke renter og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!