Credits Gold

Credits Gold

Effektiv rente fra 21,85%, kr 10 000 o/12 mnd blir totalt kr 11 112.

Søk her

Hvordan bestemmer banken hvor mye du får i kreditt på kredittkortet?

Veldig mange nordmenn har et kredittkort og stadig flere skaffer seg flere kredittkort. Grunnen til dette er at kredittkort har blitt en kilde til rabatter, bonuser og andre fordeler som stadig flere nordmenn har fått øynene sine opp for. Man kan få inntrykk i at banken kaster kredittkort etter nordmenn og det er faktisk ikke langt fra sannheten, men alle får heldigvis ikke like mye kreditt.

I denne artikkelen så har vi tenkt til å gjennomgå hvordan banken bestemmer hvor mye du skal få i kreditt. Du skal få vite hvem som har ansvaret for dette, hvordan de bestemmer det og hvordan prosessen er.

Hvem bestemmer hvor mye jeg får i kreditt?

Når man søker om et kredittkort i banken så tenker veldig mange at det er kunderådgiveren som bestemmer hvor mye du får i kreditt, men slik er det ikke. Det er faktisk en algoritme som banken har laget som bestemmer dette. Denne algoritmen ser på flere faktorer som vi kommer tilbake til litt lenger ned i i denne artikkelen.

Den algoritmen er laget de bankene som jobber med det som kalles «risk» altså risiko. Dette er analytikere som bruker data som bankene samler inn, på bakgrunn av dette så lager de modeller som bestemmer hvem som skal få godkjent kredittkort og hvor mye de skal.

Kredittmodellen må bli godkjent av en «risk manager«. Dette er personen som har det overordne ansvaret for at bankens kredittmodeller er ansvarlige og ikke minst minimerer risikoen for at banken taper penger på deg som kunde.

En søknad om kredittkort blir derfor sjeldent vurdert manuelt men heller av roboter og algoritmer som bruker data fra banken. Derfor er det f.eks vanskelig og nesten umulig for en bank å manuelt godkjenne en søknad om kredittkort.

Hva bestemmer hvor mye kreditt jeg kan få?

Det er veldig mange faktorer som er med på å bestemme hvor mye kreditt du får. Vi skal være ærlige på at det sikkert er mange faktorer som vi ikke er kjent med, alle banker har forskjellige modeller. Derfor kan det være store forskjeller fra bank til bank. Nedenfor har vi listet opp alle de kjente faktorene som bestemmer hvor mye kreditt du får på ditt kredittkort:

Geografi

Dette er et punkt som mange ikke tenker på. Banker lager geografiske profiler på kunder. Det kan være et område som har flere dårlige betalere enn andre og dette kalkulerer banken inn i. Dette vil ene og alene selvfølgelig ikke felle din søknad om kreditt.

Alder

Banker er vel opptatt av å opptre som ansvarlig. Det er derfor man kredittkortselskaper som frastår fra å tilby kredittkort til svært unge mennesker og på samme måte så kan det være noen ikke ønsker å tilby kredittkort til svært gamle mennesker.

Inntekt

Det er viktig for bankene at du har inntekt til å betale tilbake kreditten du skylder. Derfor ser bankene på din inntekt før de innvilger deg kreditt. Hvis du har veldig lav inntekt så kan det være at bankene ikke ønsker å gi deg noe kreditt men de aller fleste kan få en kreditt på rundt 5000,-.

Gjeld

I 2019 så kom gjeldsregisteret, det betyr at bankene er pliktig til å sjekke deg før de innvilger deg kredittkort. Du kan ikke ha mer enn 5x inntekt i total gjeld og kredittgrense. Dette har gjort sitt til at det kan være vanskelig å ha mange kredittkort for bankene ser ikke på benyttet kreditt, de ser på mulig kreditt.

Hvordan avgjør bankene dette?

Selv om du kanskje tenker at dette er mange punkter å gå igjennom så har bankene og kredittkortselskapene laget svært gode løsninger for dette. Når du søker om et kredittkort så kjører de igjennom en maskin som sjekker alle disse punktene, sammen med en kredittvurdering. Det betyr at alt skjer automatisk og man får gjerne svaret på direkten.

Kan jeg påvirke dette noe?

I USA så snakkes det mye om hvordan du kan forbedre din kredittscore og i Norge så er ikke dette mulig på samme måte. Det du kan gjøre er å jobbe med inntekten din og ikke minst sørge for at du ikke har veldig mye i åpen ubenyttet kreditt.

Kredittscoren din i Norge blir typisk høyere med alderen din og ettersom inntekten din stabiliserer seg så vil din kredittscore øke. Kredittscore teller mindre på kredittkort enn det gjør på f.eks forbrukslån eller boliglån. Det som er viktig er at du har en ryddig økonomi og betaler regninger i tide.

Kortvettregler

Vi ønsker samtidig å benytte anledningen til å fortelle deg hvor viktig det er at du ikke tar opp mer kreditt enn du kan betale tilbake. Kredittkort er svært kostbare og slettes ikke enkle å bli kvitt. Gjelden vokser fort og kan fort balle på seg til å bli et problem. Du bør derfor ikke søke om kredittkort for å dekke opp til forbruk eller andre ting.

Anmeldelse av Astropay: Hvordan fungerer det?

Online betaling astropay

Utviklingen av Internett har ført til en stor eksplosjon av all slags forretningsaktivitet på mediet. For bare noen få år siden tok det dager å gjennomføre en pengeoverføring fra en del av verden til en annen, og den kunne bare utføres gjennom banker med høye transaksjonsgebyrer. I dag finnes det utallige mellomledd, lave provisjoner og sikkerhet som har nådd et svært høyt nivå. Dette er grunnen til at en tjeneste som Astropay så dagens lys. Hva er Astropay? Selskapet Astropay ble grunnlagt i 2009 i Latin-Amerika og har over tid utvidet sine aktiviteter til Europa. Astropay tilbyr et virtuelt kredittkort … Les mer

Sånn får du bedre styr på gjelden din

kredittkort bruk gjeld

De aller fleste av oss har en eller annen gjeld. Enten det er boliglån, studielån, billån eller forbrukslån. Og det er mange som kanskje låner penger litt ukritisk fordi de ikke har full oversikt over sin egen økonomi og derfor ikke helt vet om de har råd til å ha disse lånene eller ikke. Hvis man har det sånn, er det å få styr på gjelden sin noe av det aller beste man kan gjøre for å få bedre overblikk over økonomien sin generelt, og her får du noen tips til hvordan du kan få full oversikt over gjelden din … Les mer

Du er fremdeles tidlig ute om du kjøper Bitcoin nå

kjøper Bitcoin nå

De aller fleste av oss vet hva Bitcoin er. Om man har fulgt litt med på nyheter fra finans verden de siste årene så har de fleste sikkert fått det med seg at Bitcoin, også kjent som BTC, har hatt en utrolig økning i verdi på veldig kort tid. Dette var ikke noe folk hadde sett for seg da BTC ble lansert 3.januar i 2009. De aller fleste spådde at dette fenomenet kom til å ende på samme måte som mange andre IT relaterte bedrifter da IT-boblen sprakk på 2000-tallet. Men så feil kan spådommer være. I stedet for å … Les mer

Norske kredittkort tilbydere

sammenligne kredittkort tilbydere

I dagens kreditt-samfunn er det store mengder av kredittkort som er i hendene på det norske folk. Det var en stund der kredittkort rett og slett ble kastet etter folk. Heldigvis har dette roet seg ned litt, hvertfall fysisk. Men på nett blir man daglig bombardert med ulike lånetilbud og kredittkort hver eneste dag. Enkelte får opptil 10-15 e-poster om dette emnet hver eneste dag, om ikke mer. Noen får det til og med tilsendt på den gode gamle måten, via vanlig post. Det hender også at forskjellige kredittkortselskaper har stands på kjøpesentre, flyplasser, gågate og torg, og prøver å … Les mer

5 måter å tjene penger på nett

Tjene penger på nett

Hvem har vel ikke lyst til å tjene en ekstra slant? Spesielt nå som det er så lett. Internett har åpnet dørene for utallige muligheter. Folk tjener penger på alt mulig nå til dags, du finner influensere på sosiale medier, skribenter, oversettere og Youtube-stjerner. Det finnes også noen som lever av å spille profesjonell poker på ulike pokersider på netter – ganske utrolig, ikke sant? Les videre for å lære mer om hvordan du kan tjene penger på nett. Slik kan du tjene penger på nett Sosiale medier Sosiale medier er selvskreven i denne artikkelen. Så og si alle har … Les mer

3 måter å forbedre økonomien din

Personlig økonomi er et tema som mange synes det er vanskelig å snakke om, men som er en helt essensiell del av hverdagen vår, og derfor viktig at man snakker om. For jo mer man snakker om det, jo bedre kan privatøkonomien vår bli. Her er tre måter du kan optimere måten du ser på økonomien din og måten du bruker penger. Det å ha et bevisst forhold til pengene våre er en viktig del av å forbedre økonomien vår, så bli inspirert her. Det er mange ting som spiller inn i privatøkonomien vår. Noen prioriterer å spare, andre prioriterer … Les mer

Et kredittkort kan gi flere former for bonus

Mange tenker at kredittkort kun er noe som brukes av de som trenger litt ekstra penger, men sannheten er at det finnes en rekke gode argumenter for hvorfor du bør bruke kredittkort når du handler. Mange har allerede skjønt dette, og drar nytte av de mange gode fordelene som ulike kredittkort gir. Det finnes en rekke ulike kredittkort, og akkurat på samme måte som at kortene har ulike betingelser med ulik rente, har de også ulike fordeler. Dette kan sammenlignes med en casino bonus. Ved å benytte en bonus, eller en fordel, kan du se frem til en merverdi som … Les mer

Det skjer mye i markedet for mobilbetalinger

Kredittkort

Betaling med kontanter blir alt mer uvanlig i Norge, og det er mange som aldri har sedler eller mynt i lommeboken. Samtidig er kreditt- og debetkort fortsatt den foretrukne betalingsmåten for mange, ikke minst når det gjelder kjøp i fysiske butikker. Fremtiden er likevel mobil, og en mengde aktører prøver å etablere seg i markedet for mobilbetalinger. Sommeren 2021 ble Vipps etablert som en fellesnordisk løsning for mobilbetaling – noe som er et tydelig resultat av konkurransen med for eksempel Apple og Google. Veien videre fra kreditt- og bankkort De klassiske kredittkortene, representert ved de globale gigantene Visa, MasterCard, American … Les mer

Reis til fjerne strøk med forbrukslån

Ah, en reise til fjerne strøk – drømmeferien – som ligger i bakhodet dag etter dag, uke etter uke, gjennom året, og gjerne før sommerferien skal avtales på jobb. Ofte, er det et problem feriepengene kommer rett før, eller midt i ferien, fordi rimeligere pris får du gjerne om du bestiller lang tid i forveien. Da kan et forbrukslån være løsningen, fordi om du innløser lånet når feriepengene kommer, er det i prinsippet kun etableringsgebyret, og eventuelt renter og termingebyr, du må betale for. Selvfølgelig i den tiden det har gått fra du fikk lånet til feriepengene er utbetalt og … Les mer

Hva kan du kjøpe med bitcoin?

Bitcoin er kryptovaluta som kan kjøpes og brukes på nett. Det kan ikke konverteres til fysiske penger, og er kun tilgjengelig på elektroniske enheter. Fenomenet bitcoin har vokst enormt de siste årene, og har hatt et stort oppsving i 2020 videre inn i 2021. Men hvis du eier bitcoins, hva kan du egentlig bruke det til? Dersom du kjøper bitcoins er det bare å krysse fingrene for at den stiger. Kryptovalutaens verdi svinger nemlig enormt, mer en aksjer og fond. Før du trenger å undersøke dette, må du vite noe om hvordan kjøpe bitcoin. Hvordan kjøpe bitcoin Bitcoin kjøpes på … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!