I det du betaler med kredittkort for en vare i utlandet er det ikke uvanlig at du har valget mellom å betale i Norske kroner eller den lokale valutaen. Her er det viktig å være oppmerksom slik at du ikke brenner deg. For det første vil det være et gebyr for å veksle mellom de forskjellige valutaene og for det andre vil noen butikker tilby gunstigere valutakurser. Her vil vi gi deg en kort oversikt over hva du burde ha i bakhodet og ikke minst i hvilke situasjoner du burde regne ut kursene på forhånd.
Vekslingsgebyr
Bankene som utsteder kredittkort i Norge (se oversikt over de beste kortene her) vil i nesten alle tilfeller ta en avgift mellom 1,75 til 2% for å veksle Norske kroner til utenlandsk valuta. For eksempel, kjøper du en vare til kr 100 Euro, vil det komme et påslag som gjør at du trekkes 101,75 Euro. Dette er en avgift bankene tar for å tilby deg tjenesten med veksling av valuta, og er som regel ikke noe du klarer å komme utenom. I tillegg er det viktig å huske på at butikkene og bankene som oftest selv bestemmer valutakursen, og at de kan sette denne høyere og lavere enn den kursen som gjelder på det tidspunktet du handler.
Gebyr og avgifter
Som regel vil du komme dårligere ut dersom du bruker kredittkort til å betale i norske kroner på reisen. Grunnen til dette er den butikken du handler i ofte vil ha satt inn et eget gebyr for å omgjøre de norske kronene til sin egen valuta. Dette gebyret varierer men kan ligge så høyt som 5-6%. For eksempel, hvis du leier en bil i utlandet kan du bli tilbudt å betale med kredittkortet i NOK. Mange velger dette siden det er lettere å holde oversikten på sluttsummen. Problemet er bare at leiebilselskapet kan ha satt inn sitt eget påslag på 4-5%. Hvis du betaler kr 4 000 for leiebilen med en avgift på 5% vil dette utgjøre et tillegg på kr 200, som er langt høyere enn vekslingspåslaget på 1,75% dersom du valgte å omgjøre pengene fra NOK til lokal valuta.