Du har sikkert lagt merke til at alle de fordelene som følger med kredittkortene. Det varierer mellom korttypene men alt fra cashback ved bensinkjøp til rabatter på klær og sko tilbys av selskapene. I tillegg er du ofte beskyttet mot tap dersom reiseselskaper går konkurs eller om kortet blir misbrukt. Derfor kan det virke rart at selskapene fortsatt tjener mye penger, og her vil vi forklare hvordan kredittkortselskapene virkelig genererer inntekter, og effekten det har på deg som forbruker.
Kredittkortene tar beløp fra selgeren
Avhengig av kjøpsvolumet og hvor gode kredittkortselskapene er til å forhandle vil de avtale en sum med butikkene på forhånd. Denne kan være helt opp til 5%, og vil variere fra selskap til selskap. Kjøper du for eksempel varer for kr 1 000, vil kr 50 av dette gå til kredittkortselskapet som avgift på kjøpet. Når kortselskapet dermed sier at du får 1% rabatt, så er dette i utgangspunktet heller en refundering av den summen kortselskapet tar i avgift fra selgeren. Dette er stedet hvor kredittkortselskapet tjener mest penger, og desto flere som bruker kortet, desto bedre er det for selskapene. I tillegg tar enkelte av selskapene inn penger på årsavgifter og høye renter ved sen betaling. Ofte kan du ende opp med å betale effektive renter over 30% årlig og dette er et viktig tillegg til selskapenes inntekter. Derfor er det viktig å betale innen den rentefrie perioden utløper.
Grunnen til at det har blitt slik
Ikke alle nordmenn bruker kredittkort til å handle med i butikken, men en gruppe som er kjent for dette er turistene. Dette skyldes at kredittselskapene må refundere eventuelle tap ved svindel, tyveri og selgere som ikke overholder forpliktelsene sine. Turistene utgjør en viktig kundegruppe for mange butikker, og dersom de ikke aksepterte kredittkortene ville dette ført til betydelig frustrasjon. Ikke minst vil også mange unnlate å handle i butikken, som igjen vil føre til tapte salg og mindre inntekter.